Angst en onzekerheid bij honden

Gepubliceerd op 1 april 2018 om 13:53

“Wat een gek ding!”

15 februari 2017

Soms kom je wel eens mensen, dieren, andere honden of gekke dingen tegen tijdens je wandeling waar je hond op reageert. Je hond kan uitvallen (blaffen/grommen/bijten), in elkaar kruipen, achter je gaan lopen, wegrennen e.d.. Uit dit gedrag kun je opmaken dat je hond ‘iets vindt’ van hetgeen je tegen komt…

Angst en onzekerheid bij honden

Angst en onzekerheid wordt vaak door elkaar heen gebruikt. Je hoort vaak zeggen: “Mijn hond is hier en hier bang voor”. Je hoort mensen ook zeggen: “Mijn hond reageert onzeker in bepaalde situaties”. Er is onderscheid tussen angst en onzekerheid; angst is een emotie, onzekerheid een persoonlijkheidskenmerk.

Een hond kan bang of onzeker reageren op van alles; vallende sneeuw, een scooter, een andere hond, een vliegtuig, een onbekend voorwerp e.d.. Belangrijk is om eerst te weten hoe je angst en onzekerheid kan herkennen bij je hond.

Als het goed is ken je je eigen hond heel goed en kijk je heel goed naar het gedrag dat je hond doorgaans laat zien door de dag heen. Wellicht kun je al een flink aantal stresssignalen opnoemen.

Stresssignalen bij honden

Er bestaan heel veel stresssignalen bij honden. Voorbeelden zijn gapen (als de hond niet moe is), kwispelen (ja, een hond kwispelt echt niet alleen als hij blij is!), hijgen, niezen, blaffen, tongelen e.d. In dit artikel van de Koninklijke Hondenbescherming kun je meer voorbeelden vinden.

Stress is niet per definitie slecht; stress hoort bij het leven van een hond. Het is een manier van ‘het leven verwerken’. Dus gaapt je hond een keer terwijl hij niet moe is of vertoont hij een ander stresssignaal; niets ernstigs aan de hand! Deze vormen van gedrag laat de hond zien om de stress die hij ervaart te uiten en hetgeen hij meemaakt te verwerken.

Als je hond drie verschillende stresssignalen snel achter elkaar of tegelijk laat zien en of een signaal lang aanhoudt dan is er reden om goed op te letten.

Waarom laat je hond deze signalen op dat moment zien? Dat is de eerste vraag die je jezelf stelt. Heb je invloed op de situatie en zie je aan je hond dat die het echt heel spannend vindt (meerdere stresssignalen achter elkaar of de hele situatie zelfs willen vermijden (wijken)) dan haal je je hond uit de situatie! Op deze manier leer je je hond dat hij op jou kan vertrouwen en hij dus niet zelf hoeft te ‘dealen’ met de spannende situatie. Het vroegere: “Hij lost het zelf wel op” is gelukkig al lang achterhaald! Het is absoluut geen schande om je hond zo nu en dan in bescherming te nemen. Mits je het goed aanpakt, verstevig je je band met je hond en bouw je aan vertrouwen.

Als de situatie niet zo is dat je je hond in bescherming moet nemen, kun je natuurlijk gelijk oefenen. In dit filmpje (ook onderaan dit blog te zien) zie je een situatie met mijn hond Lilly. Ik leg in het filmpje uit wat ik doe om haar te begeleiden. De reden dat ik haar niet uit deze situatie haal is omdat ze niet te veel stress vertoont en ik haar op mij wil laten vertrouwen. Tevens reageert ze door wat je ziet in het filmpje later niet meer op hetzelfde voorwerp!

Trainen met je angstige of onzekere hond

Ik raad iedereen aan om een goede hondenschool of training te zoeken als je een onzekere of angstige hond hebt. Ik neem aan dat je niet wil dat je hond blijft uitvallen vanuit angst of onzekerheid… Je kunt je hond hier echt een hele grote dienst mee bewijzen en eigenlijk jezelf ook! Iedereen wil toch ontspannen aan de wandel?

Het is heel goed mogelijk om met een angstige of onzekere hond te trainen. Een goede, gediplomeerde instructeur zal samen met jou en je hond eerst op zoek gaan naar de oorzaak van de angst of onzekerheid. Vervolgens kijk je samen met de instructeur welke trainingsmethode of -manier het beste bij jou en je hond past (bijvoorbeeld met behulp van de clicker of de BAT-methode).

Let wel op dat je je angstige of onzekere hond NOOIT straft voor het uiten van zij angst of onzekerheid! Ook een instructeur die weet waar hij/zij mee bezig is, zal angst en onzekerheid NOOIT corrigeren! Gebeurt dat wel; neem je hond in bescherming en zoek een ander!

Ook belangrijk is dat je, als je zoals in mijn filmpje merkt dat het om een object gaat, je nooit klein maakt bij een ‘gek ding’. Hiermee bevestig je in hondentaal dat dat ‘gekke ding’ inderdaad gek is en dat je er bang voor moet zijn. Besteed niet te veel extra aandacht aan het voorwerp en ga op zoek naar leuke dingen die je samen kunt doen en waar je de hond voor kunt belonen.

Mocht de angst of onzekerheid niet minder worden door goede training (let op: dit kan best wel even duren voordat je resultaat ziet dus geef niet te snel op) ga dan op zoek naar een gediplomeerd gedragstherapeut. Als je hond uitvalt aan de lijn of los van de lijn vanuit angst of onzekerheid kan het ook geen kwaad om een gedragstherapeut in combinatie met training te raadplegen.

Niet één juiste manier

Een hond is en blijft een dier en elk dier is uniek. Waarom jouw hond angst of onzekerheid vertoont, kan ik natuurlijk niet zeggen, nogmaals; het kan van alles zijn. Er is dan ook niet één juiste manier om je hond hier mee te helpen. Voor de één werkt het één wel en het ander niet. Doe zelf onderzoek naar welke methoden, lessen, cursussen en trainingen er allemaal zijn; er is er niet één de beste. Neem ook de tijd; verwacht niet dat het gedrag of de emotie van je hond met een week over/weg/anders is! Geduld is een schone zaak dus.

Er is een belangrijke reden wat mij betreft om iets te doen met de angst of onzekerheid van je hond. Hieronder zie je een plaatje van de stressladder bij honden. Het vertonen van stress begint in het groen (onderaan de ladder), wordt er echter niets gedaan met of aan de signalen die de hond vertoont, kan de hond de ladder beklimmen… Kom je in het rood, dan zijn de gevolgen natuurlijk extra heftig, wat voor hond je ook hebt!

Bij de ene hond zijn de signalen makkelijker te zien dan bij de ander, maar in principe kun je deze ladder langs je eigen hond leggen. Wat mij betreft dus zeker de moeite waard om te trainen met je angstige of onzekere hond! Veel succes!

 

Dit blog is eerder verschenen op tinki.nl